Aktiviteter

Kulturforskelle: De tre største forskelle på København og Sønderjylland

I disse år vælger flere og flere danskere at flytte til provinsen, væk fra storbyens trængsel og larm for at finde den indre ro. En af de kommuner som i de forgangen år har oplevet en stigende tilflytning – eller tilbageflytning af personer, er Sønderborg kommune. Her kommer folk til både fra den anden side af den tyske grænse men også fra hovedstadsområdet og som en lille hyldest til dem, kommer der her en kort liste med de tre største forskelle på at bo i Sønderjylland og på Sjælland.

1: Sproget – Den sønderjyske dialekt lever stadig

Den første store forskel, som man ikke kan komme udenom, når man flytter til Sønderjylland, er sproget. Selvom at det ikke er liges så udbredt som for 30 år siden, så er der stadig mange der stadig holder sig til at tale helt eller delvist sønderjysk. Som Københavner kan man hurtigt få sig et chok når tungen bliver sat på prøve og kæben skal vrides og ørene spidses når et gammelt sønderjysk ord pludselig finder sin vej ind i en sætning. Det er dog ikke noget man skal være nervøs for. Folk snakker ligeså meget dansk som sønderjysk men særligt til større forsamlinger og fester, kan man opleve at der kastes om sig med gamle og nye sønderjyske ord, så man kan ikke undgå at lære et par stykker. I alt er der 5 forskellige former for sønderjysk.

2: Huspriserne – Skift en lille lejligheden ud med et stort parcelhus

En anden ting som er markant anderledes i Sønderjylland kontra i København er huspriserne. Dette er også en af de primære grunde til, hvorfor mange vælger at flytte til Sønderjylland. Her kan man nemlig få et stort parcelhus med det hele for samme pris som en lille 1- eller 2-værelseslejlighed på Nørrebro. Der er derfor rigtigt god mulighed for at bygge sig selv et hus efter ens egne ønsker og præferencer. Der er stadig mange steder, hvor der bygges masser af nye boligområder, hvor mange familier slår sig ned. Med de penge som man kommer til at tjene på sin flytning kan man med fordel hyre en dygtig flyttemand og spare sig selv for besværet med selve flytningen. Hvis du selv står og mangler en dygtig flyttemand i København, kan du finde det på denne side.

3: Naturen – indånd Danmarks reneste luft

En tredje og sidste ting, som adskiller Sønderjylland markant fra København er dens natur. Selvom der er mange grønne arealer i København, kommer man ikke udenom, at der både er mere og bedre natur i det sønderjyske. Det er nemlig her man finder Danmarks reneste og bedste natur. Særligt Als med Sønderborg i spidsen er omgivet af store grønne områder der bidrager til at give dens mange indbyggere Danmarks reneste luft. Dette har også den effekt at folk i Sønderjylland har en tendens til både at leve længere og bedre end mange indbyggere i København, hvilket er medvirkende til at særligt mange pensionister vælger at tilbringe deres tredje alder i Sønderjylland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *